Ser fram emot julefrid. Har inte handlat en julklapp, inget julbak... adventspyntet ligger kvar i en låda på vinden. Kämpar för att hålla deadline med webbtidningen. Bara det att jag har 90 betyg att sätta....
Här är min tidnig. Inte riktigt klar, men det närmar sig. Tacksam för feedback om någon av er har tid :)
Här kommer ett tips på ett enkelt, lättarbetat och trevligt program om man vill göra flödesshema, mindmap eller bara en enkel klassrumsplacering. Programmet bygger på drag and drop och det gillar jag. Bara att "sign up". Programmet heter Lucid chart
Så här kan det se ut.
Jag måste byta stil. Efter två mycket givande dagar på Blåsenhus förra veckan har jag insett att min tidnig är för blek och tråkig. När jag letade inspiration i andra tidningar fastnade jag naturligtvis för tidningar med heminredning. Detta återspeglades nog också i mitt första förslag.
Nu har jag försökt att skapa mera spänning i min tidning, mera svart... och vitt. Jag har lätt för att överillustrera. Känns konstigt att lämna en hel sida tom. Men jag har i alla fall gjort ett försök.
Här är tidning nummer två. Jag har ännu inte redigerat texten utan bara försökt att fixa layout och bild.
Elevenkäten är genomförd. Jag har fått 51 svar och en klass återstår. När skapade enkäten hade jag först tänkt att göra den i pappersform.Någon från redovisningarna från IKT B förra året menade att det var lättare att få hög svarsfrekvens när man fysiskt delade ut och samlade in enkäten. Tack och lov ändrade jag mig och det blev en webbenkät. Nu slipper jag sitta och räkna och sammanställa. I googledocs kan man få en översikt i form av cirkeldiagram och staplar.
Nästa vecka är det dags för intervju och jag har bokat
tid med ett av mina "offer". Skall bli mycket spännande.
Jag har letat efter en projektplan för En- till En projektet på vår skola, men det verkar inte som om det finns någon. Därför tänker jag titta på den målbeskrivning som finns på skolans hemsida och undersöka två av dessa. Frågeställningen är:
Har En- till En projektet bidragit till nya metoder och arbetssätt i undervisningen?
Har En- till En projektet ökat eleverna lust att lära?
Idag har jag suttit och formulerat frågor och skapat en enkät i Google docs. Detta var dock inte helt enkelt. Jag skrev frågorna och försökte sedan läsa dem ur elevernas perspektiv. Samtidigt funderade jag hela tiden över hur jag skall redovisa svaren på ett bra sätt. Jag lät min dotter titta på enkäten och fick då några bra tips på hur jag kan göra frågorna tydligare.
När det gäller mina kollegor i arbetslaget tänker jag genomföra intervjuer. Problemet är bara att hitta tiden. Förutom undervisningen så har ju alla fullt upp med skriftliga omdömen, utvecklingssamtal, Lpp, Iup, och åtgärdsprogram. Ursäkta, kan jag få låna dig en stund för en intervju? Vi får väl se hur det går...
En pdf som med bild och text ringar in min problemformulering. En mening, en bild eller en film? Den skall även innehålla vald litteratur samt beskriva undersökningens upplägg och metod. Och sedan det där med tydlig grafisk form som fängslar och lockar till läsning.
Jag säger bara HJÄLP!
För ganska exakt tre år sedan fick vi på Ekillaskolan besked om att just vår skola skulle ingå i ett projekt i Sigtuna kommun som kallades 1-1, dvs en dator-en elev. Vi den tidpunkten hade vår skola inte så bra rykte. Skolan hade brunnit, många lärare hade slutat och elever flyttade till friskolor. Ja, vad bra att politikerna vill satsa på Ekilla, var det många som tänkte. Men datorer....? Vi behöver fler pedagoger i klassrummet, inte datorer,smartboards och annan teknik som vi ändå inte vet hur vi ska använda. Men många lärare var också väldigt positiva till projektet.
Min frågeställning är nu:
Vad har införandet av datorerna medfört? Hur har det påverkat undervisningen?
Vilka fördelar/nackdelar tycker elever och lärare följer med en sådan här satsning?
Jag har ännu inte bestämt mig för färg och form, men jag skulle gärna vilja ha med någon liten tecknad figur som återkommer på flera sidor. Jag satt och roade mig med Incscape som är ett vansinnigt roligt program!
Öva, öva..
Idag kursstart för IKT-B i Blåsenhus härliga lokaler :)
Det var roligt att återse alla glada kursare (fast vi saknade flera), och som vanligt alltid lika inspirerande att få lyssna på Måns och Lars.
Inför terminens uppgift känner jag mig ödmjuk. Jag har förstått att detta kommer att bli en svår uppgift.
Efter Finns dragning om det vetenskapliga förhållningssättet blev jag lite osäker.
Vilket problemområde skall jag undersöka?
Tänkte att jag skulle sätta mig och läsa förra årets webbtidningar som vi fått länkat i kursbeskrivningen. När jag klickar på länkarna hamnar jag bara på ....libris och" Forskningsmetodikens grunder". Det kanske är där jag skall börja?
Ekillaskolan är mycket stolta idag! 9d1 tog hem segern, guld och årets webbstjärna- 30.000 kronor!!
Stort grattis till Carla, Emma, Hedda och alla andra i klass 9d1!
Den 16 Maj åker tre elever ur 9d1 Ekillaskolan till Stockholm för att delta i Webbstjärnans prisutdelning. De är en av fem finalister i sin tävlingsklass. Nu gäller det!
Det ligger i tiden att marknadsföra sin skola för att locka till sig så många elever som möjligt
Här är Ekillaskolans "reklamfilm" Temat är såklart...IKT.
Jag fick detta finfina tips av en bloggande kollega på skolan som liksom jag saknar att man inte kan infoga en enkel fil i Blogger. Det kanske går, men jag har inte lyckats lista ut hur. Calameo verkar fungera ungefär som Issuu,men med en skön ljudeffekt :) när man bläddrar. Jag har ännu inte testat att göra en egen, men här kommer ett exempel. Jag tänkte att när mina Hk elever skall utvärdera sina måltider kan jag samla dem i en liknande skrift.
Skriften kan publiceras stor
I åk 9 i Hkk drar vi igång med praktiska prov nästa vecka. Halva gruppen lagar sin planerade måltid och den andra halvan arbetar med matkultur. Jag hittade denna trevliga skrift från Kungliga skogs och lantbruksakademien . Eleverna har fått i uppgift att fördjupa sig i en religion och berätta kort om religionen, dess högtider och firande samt ge exempel på typiska råvaror och maträtter. Detta skall sedan resultera i en redovisning i P-point eller photostory som jag hoppas kunna lägga ut på bloggen.
Skärmdump på skrift från Kungliga lantbruksakademien
Våra fantastiska nior har verkligen kommit igång med digitala verktyg. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är de med och tävlar i webbstjärnan i ett samarbete mellan ämnena so, svenska, bild och biologi. 9d1 har gått vidare med sin sida om andra världskriget. De har skrivit dagboksanteckningar, gjort propaganda affischer och filmat. Läs gärna Carlish avslutande tankar på förstasidan som säger mycket. Ta även en titt på kortfilmerna.
Håller tummarna för ekillas nior som tävlar mot många fina bidrag bl.a. V5:orna :)
Nu tror jag att jag får nöja mig med min Hk-blogg header. Igår eftermiddag satt jag och ritade klädnypor (clothespin på eng fick jag lära mig) i Incscape. Nu ser min header ut så här: http://ekillahk.blogspot.se/
Jag tänker att då kan jag byta ut bilderna på klädlinan efterhand och kanske så småningom använda mina egna.
Nu måste jag nog lägga lite krut på att skapa rutiner och uppgifter för elevernas blogginlägg.
Jag har bevakat en bok genom adlibris och nu har den äntligen kommit. Det är It-mamman som kommit ut med en ny bok.
Vilken roll skall vi vuxna spela i de ungas liv på nätet och hur mycket skall vi lägga oss i?
Jag tittade på en föreläsning av Jonny Lindkvist och fick lära mig en ny förkortning: "pos" som tydligen betyder "parent over shoulder." Måste genast gå upp till mina två tonåringar och "pos" litegrann :)
Att barn och ungdomar idag har en enastående förmåga att göra många saker samtidigt är ju inget nytt. Detta kallas tydligen för "frassing ". Är det bra eller dåligt att ha många saker på gång samtidigt? Mobil, FB, msn, spotify, läxor, hur fixar dom det? Blir dom inte splittrade av att ständigt vara uppkopplade? Och hur mycket av det jag säger på lektionstid går faktiskt in på riktigt när jag måste konkurrera med Facebook?
Förra läsåret hade vi två temadagar som handlade om "unga och nätet" Vi arbetade bland annat Johnny Lindkvist och Ewa Thorslunds material "Ungas integritet på nätet". Väldigt bra dagar med många intressanta diskussioner. Detta är något som skolorna borde arbeta med kontinuerligt.
Bland annat visade vi detta klipp.
Efter att ha skapat parfym och hamburgerlogo med handledning av Måns har jag nu försökt mig på att göra en egen logo till in Hk- bloggen. Det här var riktigt roligt. Det trasslade lite med ritvektyget i början, men sedan lyckades jag rita kniv och gaffel med hjälp av kalkering/ siluett tekniken som vi fick lära oss förra lektionen.
Här är mina skapelser. De behöver nog finslipas en aning, men vilken tycker ni att jag skall välja?
Ett dilemma som vi pratat om en hel del på kursen är PUL och publicering av bilder på eleverna i tex bloggar. Jag förstår faktiskt inte vad som egentligen gäller. Ringde till och med till datainspektionen för att få svar på mina frågor men jag blev inte klokare. Måste man ha förälders medgivande eller inte? Jag förstår att det är bra om de har godkänt det hela men vad gäller?
Vår klass har anmält sig till Webbstjärnan. I samband med detta delade vi ut en ny blankett (från BUN) och det verkar som det skett någon slags förändring i PUL från 2007 så nu ser vår blankett ut så här: http://www.ekilla.se/blankettsamtycke.JPG
Solen skiner och jag har sportlov :) Jag borde gå ut i det vackra vädret men så hamnar jag här igen. Jag surfar runt bland olika bloggar och hemsidor för att hitta inspiration. Det finns mycket snyggt
Jag tänker att jag vill ha en header med bilder som anknyter till mitt ämne ungefär som denna http://www.hkportalen.se/
Sedan vill jag göra en Hk logo
Jag har hittat flera snygga och jag kanske kan "sno" ideér av andras. Det var väl helt ok enligt Måns?
Sedan hoppas jag på hjälp med skapandet under nästa lektion.
Här är exempel på några som jag tycker är fina.
Jag läste om lärarkvällarna och denna föreläsning med Kristina Alexandersson som bloggar med eleverna. Den vill jag se tänkte jag, men det kändes lite långt att åka till Malmö...
Vad bra att jag kan titta på den hemifrån!
Sitter och surfar runt bland olika webbplatser och det finns ju så mycket fina sidor. Jag vill ha en snyggare header och bättre struktur och navigering på mina "sidor" i Hk- bloggen. Jag gjorde ett litet försök med att skapa en egen logga i Aviary men det gick inte så vidare bra. Ser fram emot Måns "stilkurs" vecka 10.
Jag har upptäckt att det är svårt för eleverna att hinna blogga under lektionstid. Sätter jag en kamera i händerna på dem så blir det många finurliga bilder. Men att få eleverna att reflektera och skriva tar mera tid. Jag har inte kommit på någon lösning på detta men jag tror att jag måste styra upp det hela.
Efter samtal med rektor förra veckan fick jag besked att jag får tid i min tjänst för fortbildning av kollegor. Det känns riktigt bra!
Nyfiken på om någon läser din blogg? Skaffa feedjit live traffic feed (gratis gadget) Välj färg, tema och antal besökare som skall visas. Min är placerad under pedagogänkar och bloggar :)
Inspelning av projektet är klart även om det blev lite längre än vad jag hade tänkt.
Vi är igång med Hk bloggen och det känns riktigt bra. Under en lektion förra veckan så hörde jag två av eleverna snacka om att de minsann skulle göra den snyggaste, godaste salladen så att den skulle hamna på bloggen.
Jag har blivit hotellgäst på one.com och äger numera domänen ekilla.se. Med lite hjälp av min privata datasupport laddade jag ner Filezilla för sedan kunna lägga upp pdf, p-point och andra format som jag sedan länkar till från Hk bloggen.
Jag lyssnade på en inspelning av Tegelbobarns skapare Josef Sahlin där han berättar om uppstarten av sin klassblogg. Till en början var Tegelbobarn en ren infosida med veckobrev. Han menar att det är bättre att börja lite småskaligt och sedan bygga ut. Skönt att höra...
Julledigheten är slut och jag sitter och filar på min projektplan. Min plan består av tre spår, varav ett är fortbildning av arbetslaget. Hur lägger man upp en bra fortbildning så att alla kan känna sig bekväma med att använda digitala vektyg? Målet är att lärarna, tillsammans med sina elever, skall våga använda datorerna till mer än att bara söka på intenet och skriva texter i Word. Att låta sina elever producera, redovisa, kommunicera, bedöma och samarbeta med hjälp av ny teknik blir en utmaning för många. På min skola finns datorer till alla elever och lärare samt projektorer i de flesta klassrum . Digitalkameror och filmkamera skall införskaffas. I lärarlaget finns en stor nyfikenhet och vilja att lära. Det som saknas är som alltid i skolvärlden: tid. Min plan är att alliera mig med de redan IKT-frälsta och på så vis nå ut till övriga.
Jag har läst boken Bloggen möter undervisningen av Lisa Greczanik. Här finns många konkreta tips på hur man kan använda bloggen i sin undervisning. Den kommer definitivt att bli användbar.
Har även läst hennes blogg Språkmakargatan.
Terminen på UU närmar sig sitt slut och det känns en aning vemodigt. Vilken bra termin detta har varit med roliga uppgifter, duktiga lärare, intressanta diskussioner och nya vänner. Även om denna del av kursen snart är slut så känns det som om min resa bara har börjat. Jag tänker i andra banor och kommer att lägga upp min undervisning på ett nytt sätt.
En spännande och smått beroendeframkallande aktivitet som jag ägnat mig åt är att "Söka efter kul webresurser".
Jag hittade denna sida som är en riktig skattkista. Cooltoolsforschools
Hittade också en bra sida med många små fina gratisbilder på findicons.com. De flesta ikoner är 128 px men det finns även 256px. Bra att ha om man skall bygga en resurs och vill ha lite mindre bilder.
En annan bra sida är tubechop.com när man vill klippa ett youtubeklipp och bara visa en del. Här kommer ett exempel.
Hela dansnumret hittar du här